Megyei Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny Varbó

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében került megrendezésre 2019. április 04-én Varbó településen a megyei ifjúsági katasztrófavédelmi verseny.

Ezt egy helyi verseny előzte meg, mikor online mérettetett meg tudásunk. Az időkorlátos teszt eredménye alapján első helyezett lett iskolánk csapata. Ennek következményeképpen  vehettünk részt a megyei versenyen.  Itt már gyakorlati tudásunk bemutatására is sor került.

Csodálatos környezetben, a Varbói-tó partján szervezték az eseményt.  Az ünnepi megnyitó után elkezdődött a verseny. Akadályverseny formájában állomásról állomásra haladva oldottuk meg a feladatokat. Gyermekeink rutintalanul, nagy komolytalansággal indultak a helyszínen. A gyakorlati feladatok megismerésére több időt kellett volna szánnunk, ez eredményezhette, hogy meglepődtek és visszafogottan teljesítettek a pálya első harmadában.  Itt kezdtek ráérezni a feladatokra, egyre jobban belelendültek. Jobb eredmény elérésére számítottam előzetes tudásokat ismervén.

Annak a tudásnak a hozadéka, amit elsajátítottak ezek a gyerekek a felkészülés során azt gondolom óriási. Megtanulták, bizonyos vészhelyzetekben hogyan kell viselkedni. Hogyan hívjanak mentőt, hogyan élesszenek újra embert, ha arra sor kerül. Különböző sérüléseket hogyan jelentsék a segélyhívónak. Megtanulták fölmérni, tűz esetén milyen oltóanyagot érdemes  használni és mikor mit tehetnek ők és mit kell a szakemberekre bízni. Természeti katasztrófa esetén, mit tehetnek önmaguk és embertársaik megmenekülése érdekében.  Ők már tudják mit pakolhatnak egy csomagba kitelepítés esetén. Árvíz idején a homokzsákokat le tudják pakolni és már arra is képesek, hogy valódi segítői legyenek egy védelmi csapatnak ha arra szükség van. A vegyianyagok okozta katasztrófák idején mi a teendő, hogyan ismerjék föl a problémát és hogyan tájékoztassák a segítő szerveket pl. egy-egy  baleset esetén.

A verseny során mindvégig olyan ellátásban és annyira összerendezett szervezésben volt részünk, ami példaértékű a szervezők részéről. Szendvicset, innivalót és finom, bőséges ebédet, csokoládékat is kaptunk. A nyereményünket, ami egy nagyszerű társasjáték, felajánlottuk a fejlesztő szoba tárgyi javait gazdagítani.

A tapasztalatok megérlelték bennük az igényt, hogy tovább is foglalkozzunk a témával.

Föl is merült az igény, milyen jó is volna, ha az iskolában tanítási órák keretén belül minden gyermek megismerné ezeket a nélkülözhetetlen információkat.Mennyi ember élete menekülhetne meg, ha már iskolás korban elkezdenénk okítani a gyermekeinket az alapvető ismereteket ezen a területen is!!

A versenyről a cikk megjelent a http://www.polgvedsujhely.hu/?p=3796 honlapon is!

Szakács Sándorné

felkészítő tanár